Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Βλέπουμε στο απόλυτο σκοτάδι; (video)

Αν κινήσετε το χέρι σας, μπροστά στο πρόσωπό σας, σε ένα απόλυτα σκοτεινό δωμάτιο, τι πιστεύετε ότι θα δείτε; Το πιο πιθανό είναι να δείτε ένα αχνό ολόγραμμα του χεριού σας, αν και στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να το βλέπετε…


Τουλάχιστον το 50% των ανθρώπων, που συμμετείχαν σε μία μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Ρόντσεστερ, και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Science, ανέφεραν ότι έβλεπαν τα χέρια τους να κινούνται ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι.

Ωστόσο, αυτό που στην πραγματικότητα «έβλεπαν», ήταν μια ψευδαίσθηση του εγκεφάλου, που βασίζεται σε όσα γνωρίζει για την εμφάνιση και την κίνηση των άκρων μας.


«Η έρευνα δείχνει ότι οι κινήσεις μας μεταδίδουν αισθητηριακά σήματα, τα οποία μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πραγματικές οπτικές εμπειρίες στον εγκέφαλο, ακόμα και απουσία οπτικών ερεθισμάτων. Είναι τόσο αξιόπιστη η έκθεσή μας στη θέα των δικών μας χεριών, ώστε ο εγκέφαλος μαθαίνει να προβλέπει την αναμενόμενη κινούμενη εικόνα», εξηγεί ο Κέβιν Ντίτερ του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2005, ωστόσο τότε δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι οι εθελοντές «έβλεπαν» το χέρι τους στο απόλυτο σκοτάδι.

Τελικά, χρησιμοποιήθηκαν αισθητήρες, που παρακολουθούν την κίνηση των ματιών στο απόλυτο σκοτάδι, εντοπίζοντας πού στρέφεται το βλέμμα του εθελοντή.

Προκειμένου τα αποτελέσματα να διασταυρωθούν, το πείραμα επαναλήφθηκε σε διαφορετικές συνθήκες. Συγκεκριμένα οι ερευνητές είπαν σε ορισμένους εθελοντές ότι το δωμάτιο θα είχε λίγο φως και θα μπορούσαν έτσι να διακρίνουν αμυδρά τα χέρια τους, ενώ άλλοι εθελοντές διαβεβαιώθηκαν ότι δεν θα έβλεπαν τίποτα. Μάλιστα, το πείραμα επαναλήφθηκε με τους ερευνητές να κουνούν τα χέρια τους μπροστά στα μάτια των εθελοντών.


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips