Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Η ορμόνη της μονογαμίας

Κάνει έναν άντρα να βλέπει τη γυναίκα του πιο ελκυστική
Όταν ένας άντρας λέει στη γυναίκα ή τη σύντροφό του ότι είναι όμορφη, δε σημαίνει ότι έχει προσέξει το νέο της χτένισμα, ή το καινούριο συνολάκι που αγόρασε.

Στην πραγματικότητα «μιλάνε» οι… ορμόνες του!

Σύμφωνα με μια έρευνα μια μικρή αύξηση στα επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης, κάνει τους άντρες να βλέπουν τις συντρόφους τους πιο ελκυστικές.

Η ορμόνη αυτή, που εκλύεται στον οργανισμό μας όταν αγκαλιαζόμαστε ή φιλιόμαστε, δεν έχει την ίδια επίδραση και για τρίτους (συναδέλφους στη δουλειά ή ξένους ανθρώπους στο δρόμο).

Γερμανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βόννης αναφέρουν ότι η οξυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη μονογαμία, ένα χαρακτηριστικό που θεωρείται σπάνιο στα θηλαστικά, πέρα από τον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες έδειξαν σε 40 νεαρούς άνδρες, οι οποίοι δήλωναν βαθιά ερωτευμένοι, φωτογραφίες από τις συντρόφους τους.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, τους ρώτησαν πόσο ελκυστικές τις έβρισκαν, αφού τους ζήτησαν να μυρίσουν ένα σπρέι με «εικονικό» φάρμακο και ένα άλλο που είχε λίγη «έξτρα δόση» οξυτοκίνης.

Οι ερευνητές έδειξαν, πέρα από τις φωτογραφίες των συντρόφων τους, και άλλες με τρίτους ανθρώπους και συναδέλφους τους από τη δουλειά. Για όσο διάστημα οι εθελοντές έβλεπαν τις φωτογραφίες, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους εγκεφάλους τους.

«Όταν τους δίναμε την οξυτοκίνη το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλό τους ήταν πολύ δραστήριο όταν έβλεπαν τη σύντροφό τους. Μάλιστα, ανέφεραν ότι τις έβρισκαν περισσότερο ελκυστικές από άλλες γυναίκες. Ωστόσο, η ενεργοποίηση του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου με τη βοήθεια της οξυτοκίνης είχε “επιλεκτική επίδραση” και φάνηκε να λειτουργεί μόνο όταν οι εθελοντές έβλεπαν τις φωτογραφίες των συντρόφων τους. Δεν παρατηρήσαμε να συμβαίνει το ίδιο και με τις υπόλοιπες φωτογραφίες, γνωστών ή άγνωστων σε αυτούς προσώπων» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Dirk Scheele.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η οξυτοκίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια στενής σωματικής επαφής μεταξύ δύο ατόμων, φαίνεται να ενισχύει τη… μονογαμία κάνοντας μια γυναίκα να φαίνεται πιο ελκυστική στα μάτια του άντρα της!

Μάλιστα, αυτό συμβαίνει μόνο όταν οι δυο τους είναι ήδη σε σχέση και είναι ερωτευμένοι.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ακόμη ότι η μείωση στην παραγωγή οξυτοκίνης, που συνοδεύει τη διάλυση μιας σχέσης, μπορεί να κάνει το χωρισμό ακόμη πιο δύσκολο.
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips