Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

Η βιολογική πυξίδα των σκύλων

Τα σκυλιά κάνουν την ανάγκη τους «σύμφωνα με την πυξίδα»

Τα σκυλιά πρέπει να προστεθούν στη λίστα των θηλαστικών που αντιλαμβάνονται το γήινο μαγνητικό πεδίο, υποστηρίζουν ευρωπαίοι ερευνητές: τα πειράματα έδειξαν ότι, όταν κάνει την ανάγκη του, ο Αζόρ ευθυγραμμίζει το σώμα του στον άξονα βορρά-νότου.

Αρκετά ζώα, από τα περιστέρια μέχρι τους τυφλοπόντικες, είναι γνωστό ότι αντιλαμβάνονται το μαγνητικό πεδίο, αν και ο μηχανισμός του φαινομένου δεν είναι σαφής. Μάλιστα οι ερευνητές που υπογράφουν την τελευταία μελέτη είχαν διαπιστώσει παλαιότερα ότι οι αγελάδες βόσκουν με πυξίδα, εκτός αν υπάρχουν κοντά ηλεκτροφόρα καλώδια που τις αποπροσανατολίζουν.Τώρα, η ομάδα του Χάινεκ Μπούρντα στο Πανεπιστήμιο Ντίσμπουργκ-Έσσης στη Γερμανία εκτιμά ότι η ίδια ικανότητα υπάρχει και στα σκυλιά. Όπως αναφέρει η ομάδα στην επιθεώρηση Frontiers in Zoology, «οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι σε μικρές μεταβολές του γήινου μαγνητικού πεδίου».

Οι ερευνητές πέρασαν δύο χρόνια παρατηρώντας τον προσανατολισμό του άξονα του σώματος 70 σκύλων στη διάρκεια της αφόδευσης (1.893 παρατηρήσεις) και της ούρησης (5.582 παρατηρήσεις).

Όταν τα δεδομένα εξετάστηκαν σε σύγκριση με τις γεωμαγνητικές συνθήκες που επικρατούσαν στη διάρκεια των παρατηρήσεων, διαπιστώθηκε ότι τα πειραματόζωα είχαν την τάση να τοποθετούν το κεφάλι στην κατεύθυνση του μαγνητικού βορρά και την ουρά στην κατεύθυνση του νότου.

Αυτό συνέβαινε όμως μόνο όταν το μαγνητικό πεδίο ήταν «ήρεμο», δεν παρουσίαζε δηλαδή συνεχείς διακυμάνσεις. Το πεδίο εκτιμάται ότι είναι ήρεμο κατά το 20% της διάρκειας της ημέρας.

«Η ευθυγράμμιση κατά την ούρηση και την αφόδευση ήταν εμφανής στις συνθήκες ενός ήσυχου μαγνητικού πεδίου, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας ή τον μήνα» γράφουν οι ερευνητές.

Ωστόσο ο μηχανισμός του φαινομένου, εφόσον βέβαια το φαινόμενο είναι υπαρκτό, παραμένει εντελώς άγνωστος, όπως άγνωστη παραμένει και η χρησιμότητα που μπορεί να έχει για τα σκυλιά μια βιολογική πυξίδα.

Βαγγέλης Πρατικάκης news.in.gr
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips