Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

Επιστήμονες “στρώνουν χαλί” κυματικής ενέργειας στον ωκεανό [video]

Κάθε τετραγωνικό μέτρο καλύπτει άνετα τις ενεργειακές ανάγκες 2 σπιτιών 
ενώ 10 μέτρα είναι αποδοτικότερα από μια επιφάνεια μεγέθους ποδοσφαιρικού γηπέδου καλυμμένη με ηλιακά πάνελ. 
Υδραυλικό “χαλί” σκοπεύουν να τοποθετήσουν στον βυθό της θάλασσας οι αμερικανοί επιστήμονες, σε μια προσπάθεια μετατροπής ενέργειας που παράγουν τα κύματα σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.


Σε μια αναζήτηση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ κατασκευάζουν ένα “χαλί” που μπορεί να μετατρέψει την κυματική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το “χαλί” αποτελείται από μία λεπτή στρώση από καουτσούκ, το οποίο βρίσκεται πάνω σε ένα σύστημα υδραυλικών ενεργοποιητών που στη συνέχεια γεμίζουν με αέρα, χρησιμοποιώντας την κίνηση του χαλιού ανάμεσα στα κύματα.

Η προκύπτουσα υδραυλική πίεση διοχετεύεται στην ακτή για να μετατραπεί σε εκμεταλλεύσιμη ενέργεια, επιτρέποντας έτσι την μετατροπή ενέργειας από τον ωκεανό με ελάχιστη οπτική και υλική επίδραση τόσο στη θαλάσσια ζωή, όσο και στα πλεούμενα στην επιφάνεια.

“Υπάρχει μια τεράστια ποσότητα ανεκμετάλλευτης ενέργειας στους ωκεανούς και με την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια παγκοσμίως, η ανάγκη να βρούμε καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις για τα ορυκτά καύσιμα είναι μεγαλύτερη από ποτέ”, είπε ο καθηγητής και επικεφαλής του πρότζεκτ, Ρέζα Αλάμ. “Βλέπουμε, επίσης, τη συνεχή αύξηση πληθυσμού στις παραθαλάσσιες πόλεις, επομένως αυτό το σύστημα που προσπαθούμε να εξελίσσουμε θα παράγει καθαρή ενέργεια ακριβώς εκεί που χρειάζεται”.

Η ομάδα του Αλάμ σκοπεύει να εφαρμόσει το σύστημα αυτό σε ρηχά παράκτια ύδατα, με περίπου 60 μέτρα βάθος. Τα πρώτα πειράματα έδειξαν ότι το σύστημα “ενεργειακού χαλιού” είναι σε θέση να απορροφήσει πάνω από 90% της εισερχόμενης κυματικής ενέργειας.

Επίσης, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η μέθοδος αυτή όχι μόνο είναι ικανή να λειτουργήσει σε θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, αλλά είναι “ακόμα πιο αποτελεσματική όταν τα κύματα του ωκεανού είναι πιο δυνατά”.

Δείτε λεπτομερώς πώς λειτουργεί το σύστημα “υδραυλικού χαλιού” στο βίντεο:Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips